Att göra på sommaren
Bärplockning
I augusti brukar bären mogna och då kan du plocka blåbär och lingon i skogarna och på hyggena. Hjortron finner du helst ute på myrarna eller i skogslandet vid ett vattendrag.
Hjortron
Svamp plockning
I området finns många goda matsvampar för den entusiastiska. Härjedalen har ingen stor svamptradition så chansen är god att du kommer att vara ensam i svampskogen. Här växer gott om soppar, strävsoppar, kremlor, musseroner, riskor,  taggsvampar, tickor mm. Under sensommaren/hösten är det vanligt att åka till västra Härjedalen för att plocka kantareller.
Svampplockning
Fjällvandring
Upplev tystnaden och naturens storslagna fjäll som inbjuder till vandringar eller utflykter med kamera, kikare eller skissblock
Fjällvandra
Bada i en fjällsjö
Ta ett uppfriskande dopp i en av de vackra fjällsjöarna.
Bada i en fjällsjö
Vandring
Från spårcentralen utgår många välpreparerade leder. Det finns 180 km rösade leder som används flitigt under barmarkstid av fjällvandrare. Här finner du vandringsvänliga fjäll av varierande karaktär där du hittar bär och svamp och ett rikt fågel- och djurliv. Ta med en aktuell fjällkarta för säkerhets skull.
Ren
Fiske
Här finns vattendrag fulla av fisk. Upplev vildmarksfisket och följ en fjällbäck en sommarkväll när solen aldrig går ner! Du använder fiskespö med drag, fluga eller mask för att fånga öring, röding, regnbåge, harr, sik eller gädda. Det finns även inplanterad öring, röding och regnbåge i några närliggande tjärnar där man kan fiska året om.
Fiske
Paddla kanot
Kristallklara vatten lockar ofta till flerdagsturer med kanot. Här finns kanotvänliga åar, forsar och älvar som passerar mindre sjösystem. Många fina sand/stränder och små öar lockar både till bad och camping.
Kanottur
Bad
Under sommartid badar du på Vemdalscampingen, Vemdalen i en liten konstsjö eller på Hede camping, Hede i en utomhusbassäng och vattenrutschbana med tempererat vatten. Båda ställena har minigolf och tennisbanor. Du kan också välja att bada på Sonfjällscampen i Hedeviken i älven Ljusnan eller i Stortjärn, Långå.
Bad
Golf
Vid Utanbergsvallarna, ca 10 minuters bilfärd från Vemdalsskalet mot Klövsjö ligger en 9 korthålsbana samt en uppskattad 18 håls kuperad golfbana med driving range och puttinggreen i fjällnära terräng. Det är en av Sveriges vackrast belägna golfbanor med fantastiska vyer. Här kan man äta gott också på Fäbodkrogen. Det finns även en 18 hålsbana i Hede.
Golf
Cykling
Både enkla och utmanande leder finns för cykelentusiaster. Njut av skogsnaturen utan ansträngning och följ enkla grusvägar och skogsbilvägar på plan terräng. De mer avancerade cyklar uppe på (kal)fjället genom björkskogar och myrmarker i kuperad terräng.
Cykling på fjället
Botanisera
Växter som kan ses är mesta dels såna som finns på fjället, med fjällbjörkar, olika lavar
Mosippa